История на мини футбола

Мини футболът е много „по-древен” спорт, отколкото можем да си представим. Появата му датира от 20-те години на нашия век. Заражда се по бразилските плажове, препълнени с хора, желаещи да играят футбол. После се появява „Футзалът” – мини-футболът навлиза в залите: с по пет или шест играча от всеки отбор.

Смята се, че първи в Европа започват да играят австрийците. През 1958 година един от селекционерите на националния отбор на Австрия Йозеф Аргауер донася идеята за тази игра от Швеция от световното първенство по футбол. Там той наблюдава тренировката на бразилците в зала: увлича се по мини-футбола и предлага да организират мач във виенския „Щадт-хале”. Експерименталната игра допада на всички. Постепенно мини-футболът набира популярност и в другите страни. Най-популярен той става в Холандия, Испания, Италия. През сезон 1968/69 Холандия първа провежда национален шампионат. Победата е за клуб „Щага’66”.

В средата на 70-те години мини-футболът в Европа започва да се развива като организиран, отделен спорт. На 19 юли 1974 година в Рим се провежда първата официално регистрирана международна среща между национални тимове. Италианците са домакини на срещата с либийците и ги побеждават с 9:2. Първият прототип-турнир на световното се провежда дванайсет години по-късно, от 18 до 20 ноември 1986 година в Будапеща. Участват 8 отбора. Във финалната среща домакините, унгарци, побеждават холандците Следващата година се провеждат вече два такива турнира – в испанския Ла-Коруня и в столицата на Бразилия. И докато в първия побеждават испанците, то във втория домакините ги чака разочарование. Във финала на дузпи бразилците отстъпват на Парагвай.

През 1989 година идва времето на официалното световно първенство в Холандия. Шампиони стават бразилците. Те запазват титлата си в турнирите през 1992 година в Хонконг и на първенството на планетата-96 в Испания. Но пък на световното-2000 в Гватемала бразилците отстъпват първото място на испанците.

1 коментара:

Unknown каза...

Директор съм на училище , чийто отбор втора поредна година е общински първенец по футбол.Децата са невероятни.Имам възможност в двора на училището да направя мини игрище.Готова съм да кандидатствам по програми , за да мога да осигуря средства и да зарадвам учениците.Помогнете ми с идеи.Днес четох за "Спорт за децата в свободното време" , но аз искам първо да направя игрището.

28 декември, 2010

Публикуване на коментар